Международният валутен фонд предупреди правителствата да се подготвят за евентуална икономическа буря и посочи като проблем намаляването на икономическия растеж в света.

"Свидетели сме на по-бавен от очакваното растеж на световната икономика. Когато има прекалено много облаци, необходима е една светкавица, за да предизвика буря", каза шефката на фонда Кристин Лагард пред Световната правителствена среща на върха в Дубай, с участието на политици и икономисти от цял свят. 

През миналия месец МВФ преразгледа към понижение прогнозите си за растежа на световната икономика за тази година с 0.2 процентни пункта до 3.5 на сто, в резултат на търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай.

Рисковете, които сочат експертите включват "търговско напрежение и тарифни ескалации, затягане на финансовите средства, несигурност, свързана с резултата от Брекзит и последващото въздействие и ускорено забавяне на китайската икономика. 

Лагард каза, че търговската война - главно под формата на тарифни разлики между Съединените щати и Китай, двете най-големи икономики в света - вече има глобално въздействие. 

"Нямаме представа как ще се развие, но знаем, че тя вече започва да оказва влияние върху търговията, на доверието и на пазарите", каза тя, предупреждавайки правителствата да избягват протекционизъм в икономическата си политика 

 

Лагард също посочи рисковете, свързани с увеличаването на разходите по заеми в контекста на "тежкия дълг", натрупан от правителства, фирми и домакинства.