Все по-обезпокоени от разпространението на новия коронавирус, Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка обмислят да намалят мащаба на пролетните си срещи през април или да ги проведат чрез телеконферентна връзка. Това съобщиха информирани източници пред Ройтерс.

В насрочените за 17-19 април срещи на двете институции в централата във Вашингтон е планирано да участват около 10 000 правителствени представители, журналисти, представители на бизнеса и на гражданското общество от цял свят.

Финансовите пазари се сринаха през последните дни след информацията, че вирусът бързо се разпространява в Европа. В Италия са регистрирани над 400 заразени, а хора, посетили тази страна, са с положителни тестове за болестта в Бразилия, Алжир, Австрия, Хърватия и други страни.

През последните дни МВФ предупреди за възможно по-голямо забавяне на икономиката, след като епидемията се разпространи извън Китай. Институцията понижи прогнозата си за световния икономически растеж през 2020 година с 0,1 на сто.

Разпространението на епидемията породи безпокойства в МВФ и Световната банка, че близките контакти между представители на техните 189 страни членки на пролетните срещи могат неволно да допринесат за пренасянето на заразата.

От двете институции заявиха, че е прекалено рано да се говори за отменяне на срещите, но се обмислят различни възможности за промяна на формата им. Още не са взети решения и много неща зависят от усилията за овладяване на разпространението на вируса през близките дни и седмици, посочиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

Вариантите включват намаляване на броя на срещите, отмяна на външни събития и ограничаване на членовете на делегациите на отделните страни, които ще пътуват до Вашингтон. Друга опция е да се проведат "виртуални" заседания чрез телеконферентна връзка и срещите да се състоят в пълен мащаб.

По-късно днес говорителят на МВФ Джери Райс ще даде редовната си пресконференция, информира АФП.

След терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, МВФ и Световната банка отмениха годишните срещи, насрочени за същия месец в американската столица. Те се състояха през ноември в Отава. Според нормативните разпоредби на двете институции е необходимо лично участие в годишните срещи на съветите на директорите им през есента, припомня Ройтерс.