Международният валутен фонд (МВФ) подкрепя икономическите предложения на президента на Франция Еманюел Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", а освен това призовава да бъде постигнато обществено съгласие в страната. Тази позиция на Фонда изрази говорителят на фонда Джери Райс.

"Обръщаме внимание на сложната ситуация във Франция и, разбира се, на реакцията на властите. Според нас обявените неотдавна данъчни мерки ще могат да подкрепят покупателната способност на трудещите се и пенсионерите", допълни Райс. Той подчерта, че тези предложения могат да доведат до повишаване на дефицита в държавния бюджен на Франция.

Райс каза още, че тези стъпки "трябва да бъдат балансирани с компенсационни мерки, за да се гарантира стабилността на държавните финанси".

Протестите на "жълтите жилетки" могат да се отразят отрицателно на темповете на реформите, които се извършват в икономиката и в социалната сфера на Франция, предупреди международната рейтингова агенция Moody's.

Ключови за Франция през идната година ще бъдат реформите в пенсионната система и обезщетенията при безработица. Тези две реформи вероятно биха могли да получат широка подкрепа от населението, но въпросът за пенсиите е твърде деликатен във френското общество. И правителството може да реши, че е по-добре да отложи представянето на подробните си предложения в тази сфера, подчертават експертите.