Годишният принос на музикалният сектор е достигнал 81,9 млрд. евро през 2018 година. Това сочат изводите от нов доклад за икономическото влияние на музиката в ЕС и Великобритания, съобщава електронното издание ladepeche.fr., предава БТА.

Оказва се, че постъпленията от музикалния сектор в европейската икономика надвишават брутния вътрешен продукт на девет от страните членки, сред които Люксембург, България, Словения и Малта.

Според анализаторите от института Оксфорд економикс (Oxford Economics) посочената по-горе сума може и да не отразява реалното икономическо влияние на музиката на европейско равнище. Тя обаче трябва да се разглежда като минимален общ принос към БВП, който ще е значително по-голям, ако може да се оцени стойността на постъпленията от музика в икономическата дейност, генерирани от кино, телевизия, реклама и видеоигри, отбелязват авторите на доклада.

Сметките сочат, че европейският износ на музикални стоки и услуги е донесъл постъпления от 9,7 млрд. евро през 2018 година. Като звукозаписните компании, музикалните издатели и услугите за аудио стрийминг са допринесли за половината от тази сума. Неслучайно в ЕС има над 7000 звукозаписни компании, най-вече във Великобритания (1670), Германия (910) и Франция (800), коментират анализаторите. Според тях в тези компании са заети пряко 45 000 души и музикалният сектор спомага за създаването на 2 милиона работни места в 28-те страни членки на ЕС. Или той дава работа на един европеец от 119.

Този доклад се публикува в момент, когато музикалният сектор е особено засегнат от пандемията от коронавируса, което накара много професионалисти да се откажат от музикалната си кариера, отбелязват още експертите.

Във Великобритания една трета от професионалните музиканти възнамеряват да напуснат изцяло сектора заради финансовите трудности, с които се сблъскват от началото на здравната криза, се посочва в проучване на британския Съюз на музикантите.