Валутният борд е непробиваем. С фиксиран курс ще се влезе в чакалнята, ще се престои в чакалнята. Такова писмо се получи от ЕЦБ. Няма по глупаво нещо и грешно българинът да си сменя левовете в евра. Ще загуби два пъти. Първият, когато смени левовете в евро и после като в бакалията върне еврото в левове. Нашият лев е не по-слаб от еврото

Това заяви в ефира на bTV бившият финансов министър Муравей Радев във връзка с решението на парламента да одобри преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон направиха промяна в Закона за БНБ.

Вчера Народното събрание реши, че от датата на участие на България в механизма за обменните курсове ЕRM II, известен като "чакалня на еврозоната", официалният валутен курс на лева към еврото ще бъде равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно резолюцията на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове и на Икономическия и паричен съюз Амстердам и споразумението в националните централни банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове.

Това означава, че курсът на лева към еврото няма да бъде фиксиран във Валутния закон и ще подлежи на преговори с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, след като нашата страна влезе в т. нар. "чакалня на еврозоната".

Промяна на курса може да се поиска, но той не може да се промени, смята финансистът.

"Смисълът на чакалнята - в нея всяка валута престоява, за да докаже своята стабилност. Там валутата седи две години и плава, но не с повече от 15% , ако прескочи тези 15 процента, тогава курсът може да се промени. Но нашата валута се отклонява с 0%. Това решение може да се вземе само с пълен консенсус, от който България е част. Парламентът може да каже не. Той вече има ограничен мандат", обясни Радев.

Бившият финансов министър обаче отправи предупреждение във връзка с парламента. По думите му, България е парламентарна република и каквото иска парламентът, това ще реши. "Затова внимавайте кого ще избирате утре за парламент. Затова не избирайте хора, които могат да провалят валутата така, както преди много години, когато бе избран Жан Виденов", предупреди бившият финансов министър.

По думите му, смяната на левовете в евро няма да разклати стабилността на икономиката. В момента имаме много голямо покритие - 160%. Всичките левове да обърнем в евра - пак ще останат евра - 60%. Радев се обяви за освобождаване на курса на лева.

"Има много индикатори, ако днес ги приложим, ще видим нещо много интересно. Наслаганата представа на българина във времето е, че левът е надценен. Ако го пуснем свободно, другите валута да определят курса му, ще се окаже, че левът е подценен. Тогава не два лева ще се заменят за едно евро, а ще стане 1.7-1.8 за евро. Българите ще спечелят, ако курсът бъде свободен. Опасението е друго - не е важно с колко ще влезем и ще престоим, важно е с колко ще излезем", обясни Радев.

Бившият финансов министър коментира и страховете, че ЕЦБ или другите държави-членки на еврозоната могат да окажат натиск върху нас да си обезценим лева. "Това са напразни страхове. Никой няма да ни поиска да си обезценим лева. ЕЦБ и другите държави не са ни врагове те не искат да разбутат нашата стабилност. Не те трябва да поискат, ние трябва да поискаме в този момент да махнем този курс и да вържем лева към еврото в друго съотношение - 1.7-1.8 към едно евро. Ако това се случи, българските спестявания ще се увеличат. Лева сега е по-стабилен от еврото. Стойността му е подценена", каза Радев.

Финансистът обясни, че за да стане обезценка на лева, трябва да се събори икономическата стабилност на България, да се изпразни резерва, да имаме неразумна фискална политика. Такова нещо не се е случвало от 24 години. "В чакалнята ще бъдем наблюдавани. За мен този сценарий е невъзможен", подчерта той. По думите му, поправката бе задължителна, защото сме прецедент заради фиксирания курс, за да не пречим от законодателна гледна точка. Ние може да искаме с основание да променим курса при излизане от чакалнята. Другите нямат основание, каза още Радев.