Русия и Украйна са подписали протокол за транзита на газ и за уреждане на взаимните претенции по газовите въпроси, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Руската и украинската страна подписаха протокол за съгласие за продължаване на транзита на газ през територията на Украйна и уреждането на взаимните претенции", заяви пред журналисти представител на руската компания Газпром.

С това приключиха преговорите между Русия и Украйна по газовия въпрос, водени днес в района на Минск. Те протичаха от 15,30 ч. московско време при закрити врата на територията на спортния център в туристическия комплекс "Сябр", намиращ се на около 20 километра от беларуската столица.

По-рано днес източник от руската делегация съобщи, че едно от условията на пакетното споразумение за природния газ между Русия и Украйна е било изплащането от Газпром на около 3 милиарда долара на украинската страна според решение на Стокхолмския арбитражен съд. По-рано днес източници казаха, че Русия е предложила на Украйна да плати 3 милиарда долара, за да спре правния спор за газа.

Президентът на Русия Владимир Путин вчера на годишната пресконференция коментира решението на арбитража и напомни, че Украйна има аналогичен дълг към Русия по еврооблигации в обем на 3 милиарда долара. Той каза, че Русия е готова да търси приемливо за всички решение на украинския газов въпрос, въпреки че решението на Стокхолмския арбитраж по спора на Газпром и Нафтогаз Украйна е имало политически характер.

Вчера в Берлин имаше преговори между Русия, ЕС и Украйна след които беше разработен проект на бъдещо споразумение за природния газ. В хода на пресконференцията след преговорите беше съобщено, че днес се предвижда съгласуване с ръководствата на страните на принципното споразумение. Детайлите от проекта на споразумението не бяха разкрити. Но руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че са били обсъждани конкретни обеми на транзита на руски газ през Украйна и срокове на бъдещите договори. Преговорите продължиха днес в двустранен формат в Минск на високо равнище.

Утре канцеларията на президента на Украйна ще съобщи подробности за газовите преговори с Русия, допълва ТАСС.

От канцеларията потвърдиха, че представители на ЕК, на Украйна и на Русия днес са постигнали окончателна договореност по транзита на руски газ през украинската територия към Европа и уреждането на взаимните претенции.

Подробностите ще бъдат съобщени на пресконференция, на която ще присъстват министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Олексий Оржел и на изпълнителният директор на компанията Нафтогаз Украйна Юрий Витренко.