Рейтинговата агенция Мудис (Moody's) съобщи, че новият икономически екип на Турция се е ангажирал с намаляване на инфлацията и външните дисбаланси и перспективата на страната, която е стабилна, може да стане положителна, предаде за БТА Анадолската агенция.

В съобщението на Мудис се казва, че Турция "е обещала да се върне към по-ортодоксални икономически политики" след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май.

Агенцията задържа кредитния рейтинг на Турция на ниво B3, стабилно, което се счита за спекулативно и рисково ниво.

В съобщението си Мудис казва: "Новият икономически екип се ангажира да намали инфлацията, да намали големите външни дисбаланси на Турция и да осигури данъчна дисциплина и започна постепенно да коригира посоката на паричната и данъчната политика. Преминаването към по-ортодоксално, основано на правила и предсказуемо правене на политика е положително и идва по-рано, отколкото очаквахме."

Рейтинговата агенция също така отбеляза, че централната банка на Турция е започнала да се връща към по-ортодоксална паричната политика, увеличавайки постепенно лихвения процент от 8,5% на 17,5%.

Мудис изрази очакване централната банка да продължи да затяга мерките в паричната си политика.

Турският министър на хазната и финансите Мехмет Шимшек каза, че Турция е решена да прилага политики, основани на правила, в съответствие с международните норми, за да гарантира макрофинансова стабилност и да повиши устойчивостта си на сътресения. "Вярваме, че това ще рефлектира върху нашия кредитен рейтинг", добави министърът.

Шимшек заяви след назначението си на поста, че Турция няма избор, освен да се върне към "рационалната основа", за да осигури предвидимост на икономиката, цитира думите му телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Президентът Ердоган назначи Шимшек в кабинета с намерението да овладее кризата с цената на живота и други проблеми и като ясен знак, че новото правителство ще се завърне към по-ортодоксална икономическа политика.