Молдова и Газпром постигнаха днес нов договор за доставка на газ през следващите пет години, предадоха световните агенции.

Молдовското министерство на инфраструктурата съобщи, че руската държавна газова компания ще започне доставки по новото споразумение на 1 ноември. На преговорите в Санкт Петербург двете делегации са договорили още схема за погасяване на задълженията на Молдова към Газпром.

От руската компания потвърдиха, че договорът за доставка на газ за Молдова е продължен за пет години "при взаимноизгодни условия".

В преговорите са участвали ръководителят на Газпром Алексей Милер, молдовският вицепремиер и министър на инфраструктурата Андрей Спину и шефът на молдовската газова компания Молдовагаз Вадим Чебан.

Молдова изпитва недостиг на газ, тъй като досегашният договор с Газпром изтече в края на септември. След изтичането на договора, той беше удължен временно за един месец. Тогава обаче Газпром увеличи цените си за доставки на газ за страната. Това решение бе определено от молдовското правителство като неоправдано и нереалистично за една от най-бедните страни в Европа, отбелязва Франс прес. Така за октомври Молдова внася необходимия й руски газ на пазарна цена от около 790 долара за 1000 кубични метра, посочва ТАСС.

За сравнение миналата година тя купуваше същото количество средно за 148 долара. В отговор на всичко това в бившата съветска република бе въведено извънредно положение в областта на енергетиката, част от предприятията заработиха на мазут и започна търсене на алтернативни газови доставчици. Молдова купи газ от Полша - нещо, което се случва за първи път от молдовската независимост през 1991 г. Иначе Молдова традиционно се снабдява с газ от Русия през сепаратисткия регион Приднестровието и през Украйна.

Преди началото на преговорите днес Спину каза, че иска да получи от Москва корекция на цената на газа, предлагана на Кишинев. След края на преговорите молдовската дипломация каза, че споразумението за доставки на газ е удължено на базата на ценова формула, предложена от молдовската страна, но подробности засега за новите цени не бяха съобщени.

Според експерти Москва е увеличила тарифите си за Молдова през октомври, за да я накаже за това, че на изборите през 2020 г. бе избрана проевропейската президентка Мая Санду. От своя страна пък Москва обвини Кишинев в закъснение на плащанията и заплаши да затвори кранчето за газ, ако не бъде подписан нов договор. Кремъл отрича да упражнява геополитически натиск над Молдова и твърди, че става дума само за търговски въпрос.

Недостигът на газ в Молдова се случи в контекста на рязко увеличение на цените на газа в Европа, което някои страни приписват отчасти на Москва. Но котировките на газа паднаха тази седмица отново, след като руският президент Владимир Путин разпореди Газпром да увеличи доставките за ЕС, след като се запълнят руските хранилища.