Министерството на туризма отличи представителите на бизнеса, общини и медии в Годишните награди в туризма - 2020, съобщиха днес от ведомството. Това е петото издание на конкурса.

"Именно в тази толкова предизвикателна и изпълнена с премеждия година е важно да бъдат показани добрите примери в сектора и да бъде оценен постиженията в бранша, който въпреки всички трудности продължава да работи", коментира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя благодари на заетите в сектора, като подчерта, че с труда и старанието, които положиха през 2020-а представителите на бизнеса доказаха, че това не е просто икономически отрасъл, начин на препитание, но и кауза.

"Те вложиха последователни усилия за прилагане на всички мерки и работа в условия на световна пандемия, за запазване на живота и здравето на туристите, за предоставяне на висококачествена услуга и за преодоляване на последиците от Ковид-19", посочи министърът.

Тазгодишното издание на конкурса се проведе по нови правила, които са съобразени с всички промени в работата на отрасъла, наложени от разпространението на COVID-19. Надпреварата се организира в 11 категории, от които 4 професионални, 5 художествени и 1 специално предназначена за българските общини. Традиционно се запази само състезанието за голямата награда, която е в категория "Изборът на българите" и бе определена сред всички туристически обекти, включени в "100-те национални" и "50-те малко познати места".

Близо 50 кандидата подадоха заявка за участие за 10-те категории. Близо 33 хил. гласа бяха подадени по време на онлайн вота, който определи носителите в надпреварата. Най-голям интерес се отчита към голямата награда, която е избрана от над 11 хил. потребители.

Професионални категории:

В петите годишни награди победител в категория "Туристическа атракция/обект" е Исторически парк, с. Неофит Рилски, Варна.

Отличието за "Специализиран туризъм" отива при обект AQUAHOUSE Thermal & Beach.

В категория "Туристическа дестинация" приза печели Туристическа дестинация Шумен - земята на първите.

Първо място за "Иновация" потребителите отредиха на Исторически парк, Варна.

Вотът определи Община Сандански за носител на наградата в категория "Туристическа община - Специална награда за 2020".

 

Специална награда в категория "Изборът на бълграрите" в тазгодишното издание на конкурса отива при "Исторически парк", с. Неофит Рилски, Варна.

Победителите в Годишните награди в туризма- 2020 ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазена марка на конкурса - българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията. Предвид въведените ограничения за организиране на събития, с цел намаляване на струпването на много хора в затворени пространства церемония по връчване на призовете не се предвижда.