Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков потвърди, че автомагистрала "Хемус" е основен приоритет в рамките на настоящия мандат. По думите му с много добра организация е напълно реалистично в края на 2024 г. да имаме изцяло завършена втора магистрала.

"До края на годината от магистралата ще се изпълняват, строят 77 км, нови 85 ще се търгуват и остават само около 90 км от Велико Търново до п.в. Буховци, Търговище, които през 2019 г. ще търгуваме и започнем тяхното изграждане", посочи министърът.

Нанков отбеляза, че наскоро е направена първата копка на отсечката от Ябланица до п.в. Боаза, разклона за Тетевен, а до два месеца ще стартират и реалните строителни работи на още 16,5 км от п.в. Белокопитово до п.в. Буховци. Т.е. реално 25 км ще са вече в процес на строителство в рамките на два месеца, а за година и половина трябва да се приключи с изграждането на тези отсечки. 

Министърът посочи, че други 52 км от разклона за Тетевен до разклона между Ловеч и Плевен в рамките на тази година ще бъдат търгувани и ще бъде избран и изпълнител. "Защо препроектирахме тези 52 км - защото, съкращавайки някои от тежките инфраструктурни съоръжения, тунели, мостови съоръжения, впоследствие редуцирахме цената на магистралата на тази отсечка с 350 млн. лева", коментира той. 

Нанков отбеляза, че през миналата година са завършени ремонтно-възстановителните дейности на тръбите в посока Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка", а тази година ще стартират ремонтните дейности на тръбите в посока София. По-късно той заяви, че гаранцията за магистралите трябва да е 10 години, както в момента е за тунели и съоръжения, а за мостовете поне 13 години.