Тази година Министерството на земеделието осигурява безпрецедентна помощ за сектора като за целта държавата предоставя допълнителен ресурс от 182,5 милиона лева. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов. По думите му такъв ресурс не е отделян досега.

Министърът на земеделието беше категоричен, че нито той, нито някой от заместниците му има намерение да подава оставка. Иванов определи протестите срещу него от страна на животновъдите като политически.

"Политизацията на българското земеделие не е от полза на никого. Атаките срещу министерството са свързани с бившите управляващи и не могат да разклатят управлението. Ние имаме много задачи за подпомагане на българските фермери", каза Иван Иванов.

Той отхвърли твърденията на протестиращите за 30% фалити в сектор животновъдство. Изтъкна, че напротив - тази година в министерството на земеделието има заявени по-голям брой животни в стопанствата, кандидатстващи за субсидия. Това по думите на министър Иванов значи, че секторът се развива.

"Ако на протестиращите им бяха верни данните, щеше да има заявления за по-малко животни, а нямаше да растат. Фокусът ни е да подпомагаме малките и средни земеделци. Няма как помощта да е фокусирана върху 4-5 души", заяви Иван Иванов.

България ще поиска от Европейската комисия да разработи нов механизъм за държавна помощ подобно на механизма за ковид помощта за земеделските стопани.

Министърът на земеделието Иван Иванов отрече твърденията за физическо спречкване между заместник-министрите Момчил Неков и Стефан Бурджев като изтъкна, че подобна информация до него не е стигала.

"Някои хора имат сериозно чувство за хумор. Подобни слухове означават, че си вършим работата", каза Иванов.