Интерконекторната газова връзка между България и Гърция трябва по договор да е готова до края на годината, но търговската й експлоатация изисква допълнителни дейности, каза в минутите за парламентарен контрол Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Мартин Димитров относно забавянето при изграждане на газовата връзка с Гърция. По думите на Димитров към пускането на интерконектора има огромен обществен интерес за по-евтин ток и парно, и за газификация на производства. Проектът се бави вече 12 години, докато строежът на т. нар. "Руско-турски поток" стана за една година, каза Мартин Димитров.

Работим за ускоряване на процеса на изграждане на газовата връзка с Гърция, имахме срещи с всички звена по проекта. Прави се всичко възможно до края на годината да бъдат извършени строително-монтажните работи, сред които преминаването на тръбата под река Марица и под язовир "Студен кладенец". Заявили сме на фирмата-изпълнител, че удължаване на срока няма да има и ако това стане, ще се налагат санкции, каза Живков.

Припомняме, че от проектната компания ICGB вече обявиха, че бъдещия газопровод успешно е преминал под река Марица и строителството продължава, без да са констатирани проблеми от никой проверяващ орган. Продължават дейностите на язовир "Студен кладенец".