Ние сме отговорно правителство, което обяви, че няма да се поддаде на шантаж. Това заяви транспортният министър Николай Събев по адрес на превозвачите и техните разногласия с правителството. Той се среща със сдружението на областните управители на Русе. Домакини на срещата бяха управителят на областната администрация Анатоли Станев и заместник-областният управител Людмил Христов.

Министърът е в Русе за събитията на Деня на Европа, 9 май - те са под егидата на транспортното министерство и и посланика на Австрия Андреа Вике.

"Срещу нас ако седне отговорната част от бизнеса, ние ще седнем с радост да обсъдим нещата. С хора, които не искат да преговарят, ние не можем да говорим, защото те не търсят диалог. По-голямата част от превозвачите ще продължат да изпълняват ангажиментите си към българите", категоричен беше той.

По думите му от началото на годината правителството е похарчило 4,5 млрд. лева, за да поеме разликите в цените. Събев напомни и че се готви антиифлационен пакет от мерки, но работата по проекта не е приключила.

"Ние обсъждаме различни варианти, при които да има добри условия при ненормална икономическа ситуация, за да продължат хората да работят нормално. Тоест ние сме показали, че сме отговорно правителство. Бюджетът предвиждаше икономически растеж, а сега трябва да осигурим защита за най-слабите и условия за предприемачите, за да продължат да функционират", допълни министърът и добави, че парите за летището в Русе вече са по сметките на общината.

"За да започнат да се ползват, трябва да има нотификация от ЕК, че това не представлява държавна помощ. За да се случи това, някой трябва да седне и да попълни формуляри и да ги изпрати до комисията. От декември е извършен превода, но формулярите не са изпратени. Обсъждаме с кмета на общината възможности как да ускорим процеса", допълни Николай Събев.

Министърът гарантира, че ще съдейства за организиране на работна среща на заинтересованите страни по проекта за градска железница в Русе.

"Бързият транспорт с добър интернет ще започне да решава въпроса с демографията в полза на малките селища и от тази гледна точка проектът за градска железница има моята подкрепа", каза още Събев.

Идейният проект за градска железница е одобрен от експертен съвет на Националната компания "Железопътна инфраструктура", информираха представители на сдружението. Той предвижда използване до голяма степен на съществуващата инфраструктура.

"Подобряването на свързаността е приоритет на правителството, а целта е едновременно да почне строителството и да се правят връзките с инфраструктурите на съседните страни. Затова е необходим и втори мост при Русе, за да има високоскоростен влак Букурещ - Русе - София", добави той.