"Участието в кабинета е предизвикателно, не е лесно. Усилията на екипа на Министерството на иновациите и растежа са насочени към това да подобрим условията за инвестиции, да подобрим климата и предприемачеството". Това каза пред bTV министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Целите на правителството, които заложихме, са амбициозни и ще бъдат с добър ефект. Избирам да насоча усилията си към това, което аз бих могла да променя", добави тя.

"В посока на привличане на инвеститори - ситуацията създава предизвикателства. Подобен вид кризи създават условия инвеститорите да се съмняват. Тази година имаме рекорден брой инвестиции спрямо последните 10 години - 3,2 млрд. лева преки чуждестранни инвестиции от януари до септември. Увеличението е 50% спрямо миналата година", посочи Стойчева.

"В България има условия и интерес. Ние можем да се похвалим с ръст и повишаване на интереса към страната. Увеличаването на корпоративния данък няма да промени интереса на инвеститорите. Те се интересуват от климата, стабилността, предсказуемостта и прозрачността. Имаме много добра макроикономическа рамка. България е на второ място по най-ниско отношение между БВП и дълг", коментира министърът на иновациите.

"Ние не си даваме сметка, но 90% от електромобилите в Европа работят с критични компоненти, произведени в България. Тази инвестиция и ресурс, който имаме като индустрия и човешки капитал, трябва да го развиваме и инвестираме в него", подчерта Милена Стойчева.

А по-рано България се присъедини към Споразуменията "Артемида" на НАСА за глобално сътрудничество в Космоса. Документът беше подписан във Вашингтон от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева и директора на НАСА Бил Нелсън.

"Това ни поставя като част от държавите, които могат да заявят своето място в изследването на новите територии, но и в предлагането на нови решения. В Космоса се тестват новите технологии. Изключително завоевание е, че станахме част от това споразумение и можем да увеличим сътрудничеството си с другите държави", обясни министър Стойчева.

"Това ни поставя в предни позиции, за да се включим в сътрудничество и финансиране по проекти. Ще участваме в много по-голям брой проекти. Има кандидатстване, процедура за включване. Фактът, че сме член ни дава възможност да развиваме по-мащабни проекти и да имаме достъп до цялото финансиране", добави тя.