Бюджетът страда значително след нанесените щети с намалението на ДДС ставките последните години, каза по БНТ Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005).

"Резултатите от това са плачевни, защото нито цените са под контрол, нито потребителите се чувстват по-богати. Най-лошият начин за водене на социална политика е с ниски ДДС ставки", коментира Милен Велчев.

На темата за намалените ставки на косвения данък се спря по bTV вчера и настоящият министър на финансите Асен Василев. Няма да се вдигат (намалените заради пандемията - б.р.) ДДС ставки за ресторантьорите, каза Василев, но добави, че заплатите ще минават по банков път, а неиздаването на касов бон на клиентите да бъде основание за неплащане от тяхна страна на сметката (по примера на Гърция)  и това ще стане факт от 1 август (ако мярката бъде одобрена от парламента с приемането на Бюджет 2023 през ПЗР на ЗДДС).

За другите намалени ставки на ДДС - за книги, бебешки храни, въпросът е към народните представители, обърна внимание Василев. Той припомни, че е отпаднало намалението в ставките за енергийни продукти (природен газ и централното отопление).

За бюджетния дефицит Милев Велчев каза, че "може да влезем в еврозоната с излишък и с нулев дефицит, не е необходимо да таргетираме 3-процентов дефицит".

По думите му е трудно за 5 месеца да се компенсира дефицитът, който вече е образуван и да има балансиран бюджет.

Понякога проектът за бюджет съдържа съществени резерви, които могат да позволят неочаквани мерки, които се вземат в парламента, допълни Милен Велчев.