Най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април, заяви пред "Дарик радио" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, но по думите му очаквано ниво от 5 до 6% не трябва да е особено притеснително.

Василев даде "учебникарски" съвет на хората - когато инфлацията тръгва нагоре, мнозина се ориентират към дългосрочни активи, стойността на които се вдига - злато, недвижимости, криптовалути.

Необходимо е активиране на контролните механизми на държавата, защото са закърняли и не работят, каза още вицепремиерът.

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.

"Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък" посочи Асен Василев. Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Според Василев ниво на минималната заплата от 700 или 710 лв. през 2022 г. ще е разумно.

Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги - 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси, той отговори, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение.

Разумният дефицит в бюджета за 2022 г. според него между 3,5 и 4,5 млрд. лева.

Няма промяна и в позицията му да не се намалява плоският данък от 10%. "Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити", каза Василев.