В следващите 3-4 години в България няма да има нова икономическа криза. Това коментира по време на кръгла маса в София заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той уточни, че прогнозата е направена при условието, че не настъпят извънредни форсмажорни събития по света.

Борисов отбеляза, че в прогнозата е взета и становище на МВФ, който очаква спад на икономическия растеж в глобален мащаб с 0,2 процентни пункта. Същите данни идват и от Европейската комисия.

"Какво означава това за нас - че се доближаваме до пика на икономическия растеж. Това означава, че след няколко години трябва да сме готови да се справим с една предстояща икономическа криза", посочи зам.-министърът.

Като причини за евентуална криза Борисов отчита редица регистрирани трусове в китайската икономика, резки колебания в цената на златото на световните пазари, бъдещето на брекзит, отношенията Русия-Украйна; Косово-Сърбия и санкционните режими.

Той подчерта, че ще бъдем много по-силни заедно в ЕС, а сред предимствата на България е икономическият растеж, като са очаквани 3,7% за тази година или даже повече.

Според Борисов по отношение на кредитния рейтинг страната ни няма конкурент в ЦИЕ или сред страните, които не са членки на еврозоната. България е на трето място по стабилност в целия ЕС на базата на показателя държавен дълг/БВП.

"Амбицията ни е до 2-3 години да бъдем лидер по финансова стабилност в Европа. Тези три показателя показват, че в България има устойчивост, добра бизнес среда", категоричен бе заместник-министърът на икономиката.