Между 25 лв. и 29 лв. за килограм ще струва агнешкото месо за великденските празници. Точната цена ще зависи от разфасовката. Това заяви пред БНТ Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той увери, че цената на агнешкото месо тази година ще остане почти без промяна като ако има увеличение, то ще е минимално.

Овцевъдите у нас настояват за по-стриктен контрол на вноса на агнешко месо от Северна Македония. В противен случай се заканват да блокират ГКПП "Кулата" на 30 март.

"Имаме притеснения, защото през миналата година точно заради този внос от РСМ останаха нереализирани около 20 000 агнета. Тази година овцете в България са намалели с 8 процента точно по тази причина. Нашите притеснения са да не се случи същият сценарий. Защото това не е стока, която може да се замрази и да изчака нататък. Не се ли продаде по Великден, това е", добави Караколев.

По думите му, тъй като РСМ не е държава членка на ЕС и не спазва изискванията и регулациите за ваксинация и хранене на овцете и агнетата, животновъдите се притесняват дали вносното месо от там е конкурентноспособно на българското.