Апелираме за един абсолютно различен, неадминистративен, небюрократичен подход към всичко необходимо вече не за подкрепа, а за спасяване на туристическия сектор. Това заяви в ефира на БНТ д-р Полина Карастоянова - изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Мерките и правилата, които бяха въведени в този период от време, поставиха цялата индустрия на огромно изпитание. Нещо повече - противопоставиха дългогодишни бизнес партньори. Затварянето на ресторантите е абсолютно несправедлива мярка спрямо това, което виждаме в хранителните и други търговски обекти. Това са партньори довчера, които работят заедно, доставчици на ресторантите, а днес се изправят един срещу друг", продължи тя.

Според нея, хотелиерите само привидно са поставени в по-либерален режим или по-отворени.

"Всъщност те работят на абсолютна загуба, защото ключовият компонент, свързан с храненето, практически е невъзможен. Това ги противопостави на колеги от ресторантьорския бизнес", добави Карастоянова. По думите й тази модел на поведение е отвъд всякаква логика.

"Крайно неприемлив е. Категорично възразяваме на този модел "разделяй и владей", заяви тя.

Кризата предполага устойчиви и дългосрочни решения. Това е в основата на обединението в бранша - учредената от шестте най-големи работодателски организации в сектор на 26 ноември Конфедерация на българския туристически бизнес, припомни Карастоянова.

"Наблюдаваме модел на поведение "от днес за утре", от тази седмица за следващата и най-далечният хоризонт, който ни се предлага, е краят на месец март - абсолютно неприемливо. Туристическата индустрия е в такава криза, че ако не е налице пакет от спасителни мерки, които да са достъпни през цялата 2021 година, рискуваме да загубим сектор, който генерира 12-14% от БВП на страната", категорична беше тя.