Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес по време на събитие на промишления сектор в Берлин, че ще бъдат необходими мащабни инвестиции и реформи за прехода към "по-зелена" икономика, предаде ДПА.

В същото време канцлерът, чийто мандат изтича през есента, предупреди Европейската комисия да не налага прекалено строги климатични цели на бизнеса. По думите й промишлена страна като Германия има нужда от рамка, което е изпълнима и няма да прокуди бизнеса.

На 14 юли ЕК трябва да представи нов законодателен пакет, очертаващ прилагането на новата амбициозна цел на Общността да свие емисиите си с 55 процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990 година.

"През идните години ще трябва да похарчим огромни суми", каза още Меркел. "Живеем във време на революционна промяна", подчерта канцлерът.

По-голямата част от инвестициите ще трябва да бъде направена от промишлеността, отбеляза Меркел. Тя призна все пак, че държавната подкрепа е жизненоважна в някои области като разширяване на производството на чипове в Европа или производство на батерии за електромобили.

По отношение на реформите според Меркел трябва да бъде ускорен процесът на издаване на разрешителни за електроцентрали, работещи с възобновяеми източници, особено предвид че търсенето на енергия вероятно ще се увеличи през идните години.

Днес Европейската комисия съобщи, че е одобрила плана за възстановяване на Германия, по който страната се очаква да получи 25.6 млрд. евро - 42%, от които ще бъдат изразходвани за проекти, които допринасят за постигането на целите в областта на климата.

В съобщението председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен (която е в Берлин за одобрението на германския план) подчертава обаче, че плановете за възстановяване не са "панацея за всички предизвикателства", пред които е изправена икономиката на коя да е страна.

През последните седмици европейски парламентаристи и неправителствени организации изразиха безпокойство дали с повечето от парите действително ще бъде постигнато това, което държавите от ЕС са съгласували.

Неправителствената организация "Клаймът екшън нетуърк" (Climate Action Network - CAN) например твърди, че ЕС заблуждаващо придава на бюджета си екологично отговорен обществен имидж, като разрешава проекти, които вредят на биологичното разнообразие или инвестира в изкопаеми горива