Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че е "готова" да помисли върху общо намаление на митата за автомобилите, за да се смекчи търговският конфликт между ЕС и САЩ, съобщи Франс прес. Условието за това е да участват "всички страни" , които са засегнати.

Едни подобни преговори. . . не могат да се провеждат само между ЕС и САЩ, "а с всички страни, с които търгуваме с автомобили", заяви Меркел в Берлин.

Германският канцлер уточни, че е необходима "обща европейска позиция" , която в момента "се изготвя". Въпросът ще бъде една от темите на посещението на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон в края на месеца.

В сряда вечерта в Берлин се състоя среща при закрити врата за митата върху автомобилите между американския посланик Ричард Гренел, приближен на президента на САЩ Доналд Тръмп, ръководителите на трите големи германски автомобилостроители Фолксваген (Volkswagen), Бе Ем Ве (BMW) и Даймлер (Daimler) и компанията за автомобилно оборудване Континентал (Continental). Гренел предложи САЩ, както и Европа, да премахнат сегашните мита върху вноса на автомобили вместо да налагат нови.

"Трябва да осигурим равнопоставеност на всички търговски партньори", отговори Меркел, отхвърляйки възможността за двустранни преговори между Вашингтон и Брюксел.

Многостранният отказ от мита върху автомобилите е "опция, която мога да си представя", добави Меркел.

Доналд Тръмп заплаши да повиши митата за вноса на автомобили от ЕС с 20 процента. Това би засегнало сериозно Германия, чиято икономика е много зависима от този сектор.