Търсенето на нови доставчици на енергоносители, различни от Русия, не е достатъчно за България, отговорът за енергийната независимост на страната не е в чужбина, а тук и това може да бъде постигнато с помощта на фракинга - технологията за добив на шистов газ, а САЩ са готови да помогнат. По този начин България има потенциал да се превърне в енергиен център в Югоизточна Европа. Това стана ясно от лекция на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпейо на тема "Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер". Помпейо е у нас по лична покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Снимка: БТА

"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", каза Помпейо и допълни, че вижда България като енергиен хъб, който може да гарантира сигурността на Източна Европа.

"Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви", призова Майк Помпейо, като също така подчерта, че противниците на фракинга в САЩ са били оборени с доводи и факти, основаващи се на науката. Добивът на шистов газ е безопасен. "Това ще е най-доброто решение за България, а ние ще помогнем с най-добрите американски компании", заяви Помпейо. 

Снимка: БТА

Преди това Помпейо говори за войната в Украйна, за нейните причини и последствия, като започна с това, че спомена кончината на първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов и това, че той е направил Европа по-свободна. Според бившия държавен секретар на САЩ правителството на американския президент Джо Байдън не е показало същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви Майк Помпейо, който бе държавен секретар именно по време на управлението на Тръмп, и именно това е позволило на Русия да нападне Украйна.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан и идването на талибаните на власт се е превърнало в зелена светлина за Путин, каза още бившият държавен секретар.

Помпейо заяви, че руският президент Владимир Путин, който смята разпадането на СССР за най-голямата геополитическа катастрофа, не се е променил през годините и целенасочено действа срещу Запада. А като доказателство за това американският политик изреди войната в Чечения през 1999 г., инвазията в Грузия през 2008-а, анексията на Крим през 2014-а и нахлуването в Украйна през 2022 г. Но, както се оказва, най-силното оръжие на Путин е не армията, защото тя се е оказала по-слаба от очакваното, а ресурсите, с които Кремъл има възможност за упражнява влияние.

Опасната енергийна зависимост от Русия трябва да бъде преустановена, заяви в рамките на същото събитие британският депутат Марк Притчард, който взе думата преди Помпейо.

Според Притчард Европа трябва да се събуди, защото Русия е "зло за всички ни".

За енергийната криза, пред която е изправена Европа, могат да се търсят краткосрочни решения, но усилията трябва да са насочени в дългосрочна перспектива, като не бива да се забравят и действията, свързани с борбата с климатичните промени, заяви още британският депутат.

Има прекалено много европейски доставчици, които са фалирали. "Трябва да оправим нещата, защото не може да оставяме руските ръководители продължат да ни извиват ръцете, както правят с Германия", изтъкна британският депутат. Руските енергийни интереси са непропорционални и несъразмерни, както и прекомерно монополистични. Поведението им не е търговско, каза още той.

Снимка: БТА

От своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев припомни, че през годините организацията на работодателите и индустриалците е съсредоточавала усилията си за "насърчаване на вътрешното производство на шистов газ за постигане на независимост от ненадеждни източници, включително и "Газпром".

Снимка: БТА

В същото време той обърна внимание, че има сериозни притеснения относно текущото икономическо развитие в България и региона в контекста на възстановяването след епидемията от COVID-19 и отражението на войната в Украйна върху цените на природния газ и петрола.

Снимка: БТА

"Ние в КРИБ винаги сме подпомагали демокрацията, свободната икономика, евроатлантическите и трансатлантически перспективи за развитие", изтъкна Домусчиев и продължи: "Ние сме най-представителната организация на работодателите в България, три четвърти от БВП на страната се произвеждат от нашите членове, отбеляза Домусчиев. По думите му над 12 000 компании участват като дружествени компании в КРИБ и организацията създава три четвърти от производството в България, като допринася за устойчивостта на социалните и икономическите взаимоотношения в страната ни. Нашите членове представляват всички икономически сектори".

Снимка: БТА

Кирил Домусичев подчерта, че възможността да чуем оценката на Майк Помпейо за геополитическата значимост на България след нашествието в Украйна е историческо събитие за КРИБ, както и оценката му за потенциала на България като възможен лидер в областта на енергетиката. "Това е от особено значение за българския бизнес и икономика", заключи председателят на КРИБ.

Снимка: БТА