Матиас Корман, бившият финансов министър на Австралия, се очаква да поеме днес ръководството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като следващия й генерален секретар, предаде ДПА.

Роден в германоезичната източна част на Белгия, 50-годишният Корман поема поста от мексиканеца Анхел Гурия, ръководил организацията 15 години.

Корман е първият представител на Азиатско-тихоокеанския регион на позицията, за която е предвиден петгодишен мандат.

Той победи бившия еврокомисар по търговията - шведката Сесилия Малмстрьом за лидерския пост в "клуба на богатите", както понякога наричат ОИСР.

Политиката на Австралия в областта на климата бе обект на остри критики от активисти по време на изборния процес. В програмен документ Корман посочва, че рискове като финансови кризи, природни катастрофи и климатичните промени не бива да бъдат оставяни без внимание заради фокусирането върху кризата с коронавируса.

Корман емигрира в Австралия в средата на 90-те години, където бързо прави политическа кариера. Служи като финансов министър от Либералната партия от 2013 г. до 2020 г. - по-дълго от всеки от предшествениците му на поста. Възприеман е като поддръжник на ниските данъци, отворения пазар и свободната търговия.