Възможно е да бъде направен компромис за вечерния час на заведенията за празниците. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

В момента има единен час за заведенията, който е 23,30 часа.

"Ние следим ежедневно ситуацията. В случай, че имаме по-добри показатели този час може да бъде преразгледан за празниците", каза тя.

По отношение на зимния сезон министърът заяви, че не може да се говори за добър сезон, но все пак ще има сезон.

"От неделя вече съм на терен в зимните курорти. Бях в Боровец и в Банско. С моя заповед бяха утвърдени указания, които са задължителни за всички места за хранене и развлечения. Противоепидемичните мерки са задължителни както за хотелите, така и за лифтовете и съоръженията. Единните правила са въведени на публично и достъпно място, обезпечени са местата за хранене с необходимата дистанция", обясни министърът. И допълни, че браншът  ще залага на вътрешния туризъм.

"За първите 8 месеца на годината над 2,7 милиона българи са посетили нашите курорти. Отново ще залагаме на българите, както и на балканските страни", коментира Николова.

Над 30 000 работни места са запазени по мярката 80/20. Общият пакет икономически и социални мерки за справяне с коронакризата, възлиза на над 2 млрд. лева. От него могат да се възползват малки и средни предприятия, включително и туристически фирми.

Що се касае до специализираната мярка в туризма - подпомагането на туроператори и турагенти министърът обясни, че тя е в ход. А в момента се разглеждат всички подадени заявления, които са 840.