Малайзия е върнала обратно 150 контейнера с незаконни пластмасови отпадъци в страните, откъдето са дошли, съобщиха днес местните власти, цитирани от Франс прес и БТА. Те подчертаха, че държавата от Югоизточна Азия не иска да се превръща в "бунище" за боклука на развитите страни.

Страните в региона срещат затруднения да се справят с мащабното пристигане на контейнери с боклук след решението на Китай през 2018 година да спре вноса на пластмасови отпадъци, предназначени за рециклиране. Така Пекин принуди развитите страни да намерят нови дестинации за отпадъците си.

Малоазийските власти "ще предприемат необходимите мерки, за да се уверят, че Малайзия няма да се превърне в бунището на света", каза министърката по въпросите на енергетиката, технологиите, науката, промените в климата и околната среда Ео Би Ин.

Тя подчерта пред журналисти в пристанищния град Бътъруърт, откъдето бяха върнати обратно много контейнери, че министерството ще продължи да се бори срещу замърсяването най-вече с пластмасови отпадъци.

Малайзия обяви, че е върнала обратно 3737 тона отпадъци, от които 43 във Франция, 42 във Великобритания, 17 в САЩ и 11 в Канада.

Страната възнамерява скоро да изпрати още 110 контейнера, от които 60 за САЩ, оповести министерството.

Световният пазар за рециклиране потъна в хаос след решението на Китай през 2018 година да затвори вратите си за по-голяма част от пластмасовите отпадъци. Много китайски компании за рециклиране бяха преместени в Малайзия, което доведе до прилив на боклук, често незаконен.

Капацитетите за рециклиране на Малайзия са много по-малки от пристигащите количества и някои области са затънали в боклук.

Страните износителки на отпадъци и мореплавателните компании са поели разходите по връщането обратно на контейнерите, според министерството.

През последните месеци и други страни в Югоизточна Азия, сред които Индонезия и Филипините, също върнаха стотици контейнери с отпадъци към изпратилите ги страни, припомня АФП.