Люксембург е на път да стане първата страна в света, която ще направи целия си обществен транспорт безплатен, съобщи The Independent. Новоизбраното правителство на Великото херцогство пое като обещание да премахне билетите в транспорта и е на път да го изпълни от средата на 2019 година.

В момента билетчето за градски транспорт струва 2 евро при пътуване до 2 часа, което за малката държава на практика означава, че покрива всяко пътуване. Ако искате да пътувате първа класа във влак, билетчето ще е 3 евро., а карта за 1 ден за всички превозни средства е 4 евро.

Има и годишна карта, която струва 150 евро. Въпреки че официално жителите на Люксембург са 110 000, ежедневно обществен транспорт ползват над 400 000 души, пристигащи да работят тук от съседните държави.

След като транспортът стане безплатен, част от разходите за него - около 1 милиард евро годишно - ще се покриват от данъчни облекчения за транспортните фирми, повечето от които оперират на концесия по линиите на градския транспорт.

Идеята на правителството е да намали сериозно трафика на автомобили и да премахне задръстванията. Ако експериментът се окаже успешен, Франция също ще премахне билетите от някои линии на обществения транспорт. Тук също билетът е евтин - по 1 евро за отделни дестинации.