Далеч не всички икономисти са на мнение, че строгите мерки ще сработят. Подобно мнение застъпи и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

"Случващото се в момента е относително ново за нас. Но имаме няколкомесечния опит на Китай. Колкото и да е напрегната ситуацията с коронавируса, тя може да бъде овладяна, когато има системен подход към нея", добави той.

"Реакцията на България не се различава по нищо от останалите европейски страни с изключение на две страни, които имат по-умерен подход за ограничението на вируса", уточни още Дацов.

По думите му в Европа се получава пълен блокаж на всички системи, което крие съвсем други опасности. "Социално-икономическият, културният и икономическият размер на този блокаж ще бъде значително по-голям и по-дългосрочен", обясни финансистът.

Дацов припомни, че по време на кризата през 2008 г. най-големите отрицателни ефекти са били върху социалната сфера - загуба на работните места, нарушено образование и нарушен социален живот.

Според него кризата няма да отшуми в следващите две седмици и тя ще има развитие в рамките на между 2 и 3 месеца в зависимост от строгостта на мерките и ограниченията.

В Европа се получава пълен блокаж на всички системи, което крие съвсем други опасности, смята Любомир Дацов

Снимка: Булфото

"Колкото са по-строги мерките, толкова по-бързо ще отшуми кризата. Но от гледна точка на икономиката - колкото са по-строги мерките, толкова повече щети ще бъдат нанесени. Балансът, който трябва да бъде направен, е труден", посочи гостът.

По думите му няма сценарий, в който годишният растеж на българската икономиката да не е около нулата. "Голяма част от ефектите ще се прехвърлят и през следващата година. Малък положителен растеж до 0,5% е абсолютно реален в рамките на годината".

"Министерството на финансите може да се справи и без актуализация на бюджета. Важен е урокът от предходната криза. Държавата трябва да направи всичко, за да запази заетостта".