Втората най-голяма компания на руския петролен пазар Лукойл публикува днес данни за чисти загуби и двойно по-нисък оборот през второто тримесечие на годишна основа заради пандемията от Ковид-19 и петролната криза, предаде Франс прес.

Между април и юни частната компания е регистрирала чисти загуби от 18,7 милиарда рубли (210,7 милиона евро по текущия курс) спрямо чиста печалба от 181,2 милиарда рубли (около 2 милиарда евро) през същия период на миналата година.

Оборотът се е понижил повече от двойно до 986,4 милиарда рубли (спрямо 2,125,5 трилиона рубли през второто тримесечие на 2019 година).

Забавянето на икономическата активност заради пандемията от Ковид-19 е довело до значителен спад на търсенето на въглеводороди, което е породило излишък в предлагането на международния петролен пазар и силен спад на цените, се посочва в комюнике на Лукойл.

Ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, която започна през март, доведе до безпрецедентен срив на цените на петрола, който се прибави към намалялото търсене заради пандемията.

Според анализатори в основата на тази ценова война е шефът на лидера на руския петролен пазар Роснефт Игор Сечин, отбелязва АФП.

За да възстановят цените на суровия петрол, които в даден момент дори навлязоха в червена територия, страните от ОПЕК и съюзниците им, начело с Русия, се споразумяха за безпрецедентен по мащабите си спад на производството на петрол.