Германската авиокомпания "Луфтханза" каза, че има разрешение за полети към Москва и Санкт Петербург по променен маршрут, заобикаляйки въздушното пространство на Беларус, предаде ТАСС.

"Всички авиокомпании, които са част от "Луфтханза груп", в момента избягват въздушното пространство на Беларус. "Луфтханза" продължава да лети седем пъти седмично до Москва (летище "Домодедово") и четири пъти до Санкт Петербург (летище "Пулково"). Промяната на маршрута беше одобрена от (авиационните) власти", каза авиокомпанията.

Москва одобри нов полетен план за самолетите на Ер Франс до Русия и разреши пореден полет на Австрийските авиолинии

Русия одобри нов полетен план за самолетите на авиокомпания Ер Франс (Air France) между Париж и Москва чрез заобикаляне на беларуското въздушно пространство, предаде ТАСС. Новият план влиза в сила от днес, след тридневно прекъсване на въздушната връзка между двете столици.

Пореден полет на Австрийските авиолинии (Austrian Airlines) от Виена до Москва получи днес разрешение от руските власти да бъде извършен по алтернативен маршрут, заобикаляйки Беларус. Това съобщи пред ТАСС говорителка на австрийския авиопревозвач.

В четвъртък пътнически полет на авиопревозвача беше анулилран, след като не получи разрешително от Русия по маршрут, заобикалящ Беларус.

Авиокомпанията се надява да бъдат получени и разрешения за всекидневни полети, тъй като по-рано беше разрешен само петъчният полет, изтъкна говорителката.

След инцидента с отклонения миналата неделя самолет на Райънеър (Ryanair), който бе принуден да кацне в Минск, европейските страни забраниха на беларуски компании да летят от и до летища в ЕС и да използват въздушното пространство на блока. Освен това те препоръчаха на своите авиопревозвачи да избягват полети над Беларус.