Румънският премиер Лудовик Орбан заяви днес, че препоръчва на румънците, но и на държавните институции, да купуват автомобили, произведени в Румъния, като подчерта, че произведените в страната продукти са конкурентоспособни, предаде Аджерпрес и БТА.

Орбан направи тези коментари след посещение в завода на Форд в град Крайова. Той заяви, че много се е зарадвал на новината, че компанията е възобновила дейността си след прекъсването заради пандемията от Ковид-19 и я похвали за иновативните методи за защита на здравето на служителите й.

"Препоръчвам на румънците да купуват коли, произведени в Румъния. Нещо повече, смятам, че епидемията не трябва да създава причини да не купувате автомобили, а напротив, дори в условията на епидемия човек по-скоро трябва да си купи кола, тъй като в нея е в безопасност от епидемиологична гледна точка", заяви румънският премиер на пресконференция.

Що се отнася до покупките на автомобили от държавните институции, Орбан подчерта, че във всички процедури трябва да се спазват европейските правила за обществените поръчки, но изтъкна, че продуктите, които се произвеждат в Румъния, са "конкурентоспособни" и "могат да спечелят всяка процедура съгласно закона".

"Дори е препоръчително за всяка институция и за всяка компания на румънската държава, провеждайки процедурите за селекция да предпочете подобни продукти, произведени в Румъния", посочи той.

Премиерът добави, че и той самият възнамерява да си купи нова кола, задължително произведена в Румъния.