Британското правителство ще се откаже да отменя най-високата ставка на данъка върху доходите, която предизвика бурна реакция в средите на управляващата Консервативна партия, предаде Би Би Си.

Финансовият министър Куази Куартенг предизвика истинска буря на финансовите пазари, след като на 23 септември представи предложението за намаляване на най-високата 45-процентна данъчна ставка върху доходите, надхвърлящи 150 000 лири (167 000 долара) годишно, в рамките на "план за растеж", финансиран от нови големи държавни заеми.

Правителството поддържаше плана цяла седмица, въпреки че лирата и държавните облигации се сринаха, а няколко видни представители на консерваторите се обявиха срещу плана на годишната конференция на партията, която започна в неделя. Бившият министър Майкъл Гоув дори намекна, че ще гласува срещу плана.

"Ясно е, че премахването на 45-процентната данъчна ставка се превърна в отвличане на вниманието от нашата първостепенна мисия да се справим с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни", каза Куартенг в изявление. "Няма да пристъпваме към премахването й. Разбираме го и се вслушахме."

Новината, че Лондон се отказва от намаляването на ставката подкрепи лирата и в рамките на сутрешната търговия британската валута поскъпна с 0,8 на сто спрямо долара.