"Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас. Можем само да се учим от българския опит и от прилагането на плана за възстановяване и устойчивост", заяви днес финансовият министър на Германия Кристиан Линднер след среща с вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, която се проведе в София.

"Имахме много добра дискусия с г-н Линднер", каза от своя страна Василев. По думите му тя е била фокусирана върху няколко теми. "Първата беше свързана с възможността на Германия да подпомогне нашите усилия на ГКПП "Капитан Андреево" с персонал от германските митници. Втората беше свързана с възможността България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г. и подкрепата на нашите колеги в тази посока", посочи той.

"Обсъдихме и споразумението между двете страни за подпомагане на развитието на двете администрации с фокус върху процедурите, свързани с обществени поръчки. Говорихме и за възможността за Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, каквато е Германия", каза Асен Василев.

Той отбеляза, че страната ни изключително много цени подкрепата на Германия, както конкретно по теми от двустранната област, така и нашето взаимодействие в Съвета на Европа и в европейските институции. "Там работим доста усилено по няколко теми, които сме поставили заедно. Това са възможността за общо закупуване на енергийни източници и по-специфично газ, както и общ европейски отговор при евентуален недостиг на храни, който се очертава в световен план", уточни Василев.

От своя страна Линднер благодари за обмяната на опит и подчерта, че двете държави винаги имат общи стратегически цели и перспективи, които заедно се опитват да постигнат.

"Оценявам изключително високо усилията на България като партньор. Поздравяваме България за стабилността в държавните финанси. Също така по отношение на външния дълг. Имаме много общи теми, по които ще продължим да работим. Работим върху общ отговор на непровокираното нападение и война срещу Украйна, която представлява предизвикателство срещу сигурността на Европа и ние водим тази борба заедно с нашите европейски партньори. Имаме подкрепата на България по отношение на санкциите, които ЕС налага срещу тази агресия и естествено предприемаме мерки, които да защитят нашата икономика от инфлацията. Същото се отнася и до енергийната и продоволствената сигурност. Между българското и германското финансово министерство има изключително интензивен обмен. Работим по подготовката на меморандум за разбирателство. В Германия имаме обществен орган, който, който се занимава с консултации по определени теми, свързани с развитието на икономиката. Преди няколко седмици започнахме разговори за подпомагане на проекти, свързани с обществените поръчки. Освен това споделяме и желанието за по-тясно сътрудничество на ниво европейски митнически служби. Водим разговори са предоставяне на персонал, на общи екипи, които да работят в тази насока, за да можем да имаме обмяна на опит, защото в наш интерес е да защитаваме външните граници на ЕС. Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна по отношение на модернизацията на държавната администрация и включването й в европейските процеси, свързани с предстоящото включване в еврозоната. Оценяваме и борбата на българските власти с корупцията и те винаги може да разчитат на нашата подкрепа в тази насока", каза Кристиан Линднер.

Разговаряно е и за възможността Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, както е Германия.