Директорът за развитие на международната търговия в Асоциацията на Британските търговски камари гостува в София, за да участва в съвместната конференция на Британско-българската бизнес асоциация и Американската търговска камара в България. Тя бе посветена на Брекзит и бъдещето на световната търговия. Ето как вижда той раздялата на Великобритания с ЕС и какво мисли за България като място за правене на бизнес. Лиъм Смит отговори на въпросите на Dir.bg.

- Г-н Смит, остават по-малко от 200 дни до реализацията на Брекзит. Ще има ли сделка?

- Ако трябва да бъдем точни, към днешна дата - 25 октомври, остават 155 дни. Това е кратко време, в което правителството на Великобритания и преговарящите от страна на Европейския съюз трябва да стигнат до споразумение. Ние призоваваме и двете страни да постигнат сделка, защото тя е необходима и изключително важна.

Снимка: Дир.БГ

- Импулсно ли бе решението на британците да напуснат обединена Европа?

- 52% от британците казаха "да" на въпроса за напускането на европейската зона. 48% казаха на референдума, че искат Великобритания да остане в ЕС. Това бе един исторически вот, защото 76% от британците упражниха правото си на глас. И това е демокрацията. Трябва да уважим вота на болшинството. Просто трябва да уважим правилата на демокрацията, а не да правим това само от време на време. Защо 52% от британците пожелаха Великобритания да излезе от ЕС? Основните неща, които иска обикновеният британец да се променят, са свързани с миграцията, опазването на границите и свободното движение на хора. В този смисъл хората не оцениха търговката страна на напускането на еврозоната. Търговията между Великобритания и ЕС е изключително важна част от преговорите днес. Въпреки че Великобритания не бе пълноправен член на митническия съюз на ЕС, защото имаше определени преференции, сега това е основен дебат.

- Бизнесът вече алармира за свиване и спад, след като Брекзит влезе в сила?

- Не съм чул за увеличаване на данъци и такси. Това, което притеснява британския бизнес, е неяснотата какво ще последва. Каква ще бъде сделката с ЕС, ще има ли такава? Въпросът с данък добавена стойност също е на дневен ред. Ще се запазят ли ниските данъчни ставки...

Снимка: Дир.БГ

- Готова ли е британската икономика за раздялата?

- Намираме се на прага на едно историческо развитие на нещата. Британската икономика ще понесе загуби от раздялата. От нашите членове, говоря за фирмите в Британската търговска камара, знаем, че те изпитват затруднения още от първия ден, след като Брезкит стана факт. След като излязоха данните от референдума. Още тогава британският паунд загуби стойност. Много от компаниите още от този момент забавиха или отложиха своите инвестиции и наемането на нови работници. Просто неяснотата каква ще е раздялата кара фирмите да бъдат по-консервативни и по-предпазливи. Това се отразява, разбира се, на търговския баланс. Около 20% от членовете на Британската търговска камара споделиха намеренията си да преместят бизнеса си в една от другите страни в ЕС, ако се стигне до твърд Брекзит.

- В този случай България каква опция е за британския бизнес?

- Добра. Особено за бизнес в сферата на фармацията, в сферата на услугите - т.н. колцентрове. Основното предимство на България е достъпът до общия пазар с другите страни от еврозоната.

- Евроскептиците от Консервативната партия се боят, че Тереза Мей ще договори споразумение, което да превърне Великобритания във "васална държава"...

- След срещата на т.н. комитет "1922" на управляващата партия позициите на Тереза Мей се затвърдиха. В партията й смятат, че тя е най-подходящият човек за този пост и най-подходящият човек да свърши тази работа. Само това мога да кажа, защото това е политически въпрос, а ние, в Британската търговска камара, няма как да имаме отношение по политически въпрос. Ние сме аполитични. Членовете в камарата са с различни политически виждания и няма как ние да се ангажираме с позиция.

- Говори се за вариант, при който Великобритания няма да може напълно да напусне ЕС, нито ще може сключва самостоятелно търговски сделки с други държави?

- Ако Великобритания остане в митническия съюз на ЕС, това означава, че ще има ограничения в определени сделки. Именно по тази причина британските преговарящи отделиха много време за разговори по темата как ще се развият тези отношения. Мога да кажа, че преговарящите и от двете страни на масата се опитаха да запазят суверенитета и на двете страни. Така те се обединиха около това, че е редно да се запази демокрацията в преговорите. Работата продължава, а целта е да се постигне едно балансирано решение, което ще е приемливо за всички.

- Установяване на митническа граница в Ирландско море... Това не беше ли удар под кръста от страна на ЕС?

- Въпросът е силно политически, като в него има и философска страна. Конкретен мой отговор би могъл да се интерпретира по различен начин и това е причината да не давам ясен отговор. Вярвам, че ме разбирате.

- Все повече са гласовете с искане за второ допитване до гражданите на Великобритания дали да има Брекзит...

- Преди седмица станахме свидетели на огромен митинг, в който се включиха 600-700 000 души, които изразиха позицията си за оставане в Европейския съюз. Втори референдум? Това би било възможно, ако веднага се назначат нови избори във Великобритания, кабинетът бъде сменен и новите управляващи насрочат ново допитване. Това е крайно невъзможно в момента.

- Как Брекзит ще повлияе на международния бизнес?

- Известно е, че Великобритания има изградени търговски споразумения с много страни по света. В момента правителството се опитва да изгради нови двустранни споразумения със свои стратегически партньори, които да наследят сегашните споразумения, които са продиктувани от членството ни в ЕС. Това касае и развитието на преговори с нови трети страни. Правителството в момента приключи публичните срещи и дебати с представители на бизнеса и гражданското общество с цел да обсъди постигането на нови търговски споразумения с Австралия, Нова Зеландия, САЩ, страните от Тихия океан, които са 11 и са от стратегическо значение за нашата търговия. Говорим и за нови договори, нови възможности със страни, които са исторически свързани с нас, с които Великобритания е имала отношения и преди създаването на ЕС.