Виена се готви за продължаващата корона криза и търси начини за подпомагане на ресторантьорския бизнес в града. За да се осигури нормалното функциониране на заведенията, местата на открито могат да останат отворени и през предстоящата зима. Освен това се въвеждат облекчения при плащането на данъците, съобщи БТА, като се позова на Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Както и през миналите години, и тази година всеки ресторантьор с лиценз за ползване на маси на открито през 2022 г. вече може да го удължи до 28 февруари 2023 г. Ще продължат да важат и облекченията при плащането на такса "тротоарно право". Това облекчава бизнеса, защото, оставяйки масите и допълнителните конструкции на открито, се спестяват средства и от демонтаж, разходи за временно складиране на мебелите, а така също и разходи за повторното им монтиране. През изминалия зимен сезон 2021/22 повече от половината виенски заведения за обществено хранене се възползваха от тази оферта и оставиха местата на открито отворени през есента и зимата, се посочва в съобщението.

Тези "летни градини" през зимата дават възможност за разширяване на пространството в заведенията дори през студения сезон. По този начин има повече възможности за спазване на безопасно разстояние между гостите.

Виенските власти са убедени, че удължаването на тези специални мерки има смисъл и за предстоящия зимен сезон, защото помага на виенските ресторантьори и бизнеса им. Според президента на Виенската търговска камара Валтер Рук това е не само подкрепа за бизнеса, но и допълнителна оферта за виенчани и гостите на града.