Служебното правителство ще направи вариант на бюджет в края на мандата си. Основната ни задача сега е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви в предаването "Събуди се" по NOVA служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той добави, че бюджетът, който ще предложи кабинетът, ще отразява и досегашната политика на служебното правителство - ще има значителен ръст в социалните разходи.

Лазаров припомни, че по предложение на първия служебен кабинет на Гълъб Донев има 20-процентно увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) на годишна база и увеличение на прага на бедност с 22 процента.

В голяма част от държавните институции бяха предприети действия за изравняване на изоставащи заплати, каза Лазаров и посочи, че в момента се прилага законът за удължено действие на стария бюджет. По думите му в частния сектор увеличението на заплатите за последното тримесечие на миналата година е достигнало 14,7 процента.

В последните месеци правителството предприе поредица дейности, насочени към равнището на цените, беше забавен ръстът на инфлацията и към края на годината тя беше 16,9 процента, докато през годината имаше нива към 20 на сто, обясни социалният министър.

Предприехме и действие за промяна на механизма на социално подпомагане, така по-голям брой лица ще бъдат обхванати от социални помощи. В момента сме обхванали около 60 000 души средно месечно, с новите регламенти ще достигнем около 100 000 души, каза Лазаров.

Министърът коментира и приетото в края на 48-ото Народно събрание решение минималната работна заплата да е 50% от средната. Според Лазаров този автоматизъм не отразява директивата за минимални работни заплати на Европейския съюз и затова синдикати и работодатели имат право да са недоволни. По думите му това не е бил най-важният законопроект, който да бъде приет спешно в рамките на този парламент. В последната минута бе променен механизмът и както виждате, никой не е доволен - нито синдикатите, нито работодателите, коментира Лазаров. Според него МРЗ е основен социален и икономически показател.

Служебният министър на труда и социалната политика коментира и твърденията на депутати от "БСП за България" за злоупотреби с обществени средства от страна на МТСП - за купуване на имоти в Пловдив, Варна и Габрово за създаването на регионални центрове за социални дейности. "Държавният интерес е гарантиран, купили сме на по-ниски цени от пазарните. Държавата разполага с много имоти, но на нас не ни трябват много и какви да е имоти. Основните изисквания за тези имоти са те да са в центъра на населеното място и да имат площи за работа. Това е проект, който е одобрен от предходното редовно правителство и е одобрен от министъра на труда и социалната политика и аз го изпълнявам. Законът за обществените поръчки не предвижда обществени поръчки за недвижими имоти", обясни Лазаров.