Хората използват моловете като паркова среда - за това бяха затворени именно тези центрове, а не супермаркетите, например. Това стана ясно от изказване на министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БТВ. Министърът се позова на анализ на Националният оперативен щаб, според който няма проблем в търговската работа на моловете, а в това че в този сезон, докато учениците не са на училище, центровете се използват за разходки.

"Коронавирусът засегна всички системи, сякаш сме във война", каза Лъчезар Борисов. По думите му страната ни се представя много добре на пет фронта:

  • безработицата е по-ниска от средната за ЕС;
  • потреблението расте по време на криза;
  • инвестициите се подобряват през третото тримесечие на 2020-а;
  • държавата е финансово стабилна; 
  • оценките на международните кредитни агенции.

Първо въздействаме върху малкия бизнес, най-засегнатите, които са на първа линия на фронта, след това въздействаме върху всички останали и накрая работим в по-дълъг план върху преструктуриране на цялата икономика, обобщи антикризисните мерки министърът на икономиката.

Удължаването на кредитната ваканция до края на март е в голяма помощ на бизнеса, смята Лъчезар Борисов. Той подчерта, че кредитният мораториум ще бъде допълнен от други две мерки, разработени от държавата.

Припомняме, че на 2 декември Българската народна банка съобщи, че е определила нов краен срок на прилагане на мораториума върху кредитите - 31 март 2021-а. Този нов срок замества предходния краен срок - 30 септември 2020 година. Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.