Решението на Вашингтон, което дава възможност на американци от кубински произход да подават искове пред американски съдилища срещу кубински компании, е незаконно и абсурдно. Това заяви днес председателят на държавния съвет Мигел Диас-Канел в Туитър, предаде ТАСС.

Американският закон "Хелмс-Бъртън" е абсурден и незаконен. Не може да не се признава суверенитетът на други страни. Куба е независима и суверенна държава, която уважава другите и изисква уважение, заявява кубинският лидер.

Държавният департамент на САЩ съобщи вчера, че от 19 март американците от кубински произход ще могат да подават искове в американски съдилища срещу компании на карибския остров, които управляват собственост, национализирана в началото на 60-те години. До 17 април обаче ще остане в сила забраната за подобни искове срещу чуждестранни компании, работещи в Куба.

Американците от кубински произход ще могат да завеждат дела срещу компании в Куба, които са контролирани от военните, разузнаването и службите за сигурност.

Миналата година информационната служба Макклачи съобщи, че вече са подадени около 6000 иска от американски граждани, чиято собственост е била национализирана на острова. Американските власти обаче редовно спират действието на закона "Хелмс-Бъртън" от 1996 година, който позволява американци да съдят чуждестранни компании с бизнес в САЩ, които насочват инвестиции към собственост на острова.

Вашингтон скъса дипломатическите отношения с Куба през 1961 г. в отговор на национализацията на собствеността на американски граждани. След това обяви търговско-икономическо ембарго срещу страната.

През декември 2014 г. бившият президент Барак Обама призна, че предишната политика на Вашингтон срещу Хавана не работи. Той обяви начало на нормализация на двустранните отношения и смекчаване на санкциите. Сближаването между двете страни обаче бе спряно, след като през януари 2017 г. начело на САЩ застана Доналд Тръмп, привърженик на по-твърдо отношение към Хавана. Той затегна правилата за пътувания до карибската страна за американски граждани и въведе забрана да се прави бизнес с организации, контролирани от кубински военни.