Икономиката на еврозоната, която тази година празнува своята 25-а годишнина, показа една невероятна устойчивост на фона на войната в Украйна и последвалите трудности най-вече с доставките на природен газ, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на пресконференция в Люксембург, посветена на прегледа на икономиката на валутния съюз от Фонда. Пресконференцията беше излъчена и онлайн, предаде БТА.

Наблюдаваме, че в момента еврозоната се намира в лека техническа рецесия, която МВФ очаква да бъде преодоляна до края на година, така че БВП да нарасне с 0,8 на сто. През 2024 г. този растеж се очаква да бъде 1,4 на сто, като по-актуална прогноза ще бъде представена през идния месец, посочи още Георгиева.

В момента ситуацията може да се опише като "мъгла", а тогава е важно да слагаме единия крак пред другия и да продължим да вървим.

Управляващият директор на МВФ отбеляза, че инфлацията в еврозоната е започнала да се отдръпва от своя пик, но все още е далеч от поставените цели, като според Фонда повишението на цените ще бъде под 2 на сто чак през 2025 г. Във връзка с това ЕЦБ трябва да продължи да затяга паричната политика и след това да задържи лихвените проценти на високо равнище толкова дълго, колкото е необходимо и докато инфлацията покаже устойчиви признаци на стабилизиране.

Георгиева предупреди правителствата на страните, използващи еврото, че трябва да консолидират фискалните политики, така че да спомогнат за ограничаване на общото търсене. Не трябва да се прекалява и с държавните помощи, защото това би подложило на натиск единния пазар - едно от най-големите постижения на ЕС. Тя призова за по-ускорено създаване на правила за единен капиталов пазар в Общността.

По думите на Георгиева прогнозата за слаб растеж може да бъде подобрена единствено чрез действия за извършване на структурни реформи. В този контекст тя изрази задоволството си от действията на Европейския парламент, който тази седмица предприе действия за регулиране на изкуствения интелект.

Друга реформа, на която Георгиева обърна внимание, е въвеждането на дигиталното евро, след като вчера ЕК обяви, че работи върху проект за регламентиране на безналичната единна валута.

Днес в Люксембург на заседание се събират министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС.