Големите индустриалци на България излязоха с отворено писмо до президента, правителството и всички парламентарно представени партии, в което апелират за решителни усилия в оставащите дни преди за пореден път да бъде отложено присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Членовете на Управителния съвет на КРИБ предупреждават, че всяко ново отлагане е пагубно за родния бизнес и дори стигат до идеята за реципрочни мерки спрямо онези държави, които проявяват двоен, дискриминационен стандарт спрямо страната ни.

"Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт в България, към политическите партии и към обществеността, за да заявим категорично, че влизането на България в Шенген не следва да се отлага за пореден път. Трябва да се предприемат изключително решителни действия в оставащите дни и часове, за да бъдем приети в Шенгенското пространство. Всяко ново отлагане е пагубно за българския бизнес и нанася не само огромни щети върху индустрията и икономиката ни, а влияе и върху целия обществен интерес на българските граждани", пишат в писмото предприемачите.

Те напомнят на държавните институции, че България отдавна е изпълнила всички условия за приемането ни в Шенген, но въпросът от технически се превръща в политически.

"Като представители на национално отговорния български бизнес, смятаме, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните интереси. Считаме, че страната ни губи с всеки изминал ден възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции. Целият бизнес иска да се развива без транспортни формалности и усложнения и очаква да ползва икономическите облекчения от премахването на границите", подчертават представителите на едрия бизнес у нас.

И не пестят забележки относно безрезултатността на дипломатическите усилия от наша страна.

"Дотук сме направили всичко необходимо, но трябва в оставащите дни и часове да се предприемат още по-решителни действия. Напомняме на българската дипломация, че основните канали за въздействие, които са използвани досега, очевидно не работят. Нека да се обърнем към добрите практики от вековете, които включват техники като посредничеството, добрите услуги, и ако те не сработят, естествено е да се прибегне към института на реципрочността, който включва приемането дори и на драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение", предлагат предприемачите.

Те настояват евентуално такива реципрочни мерки да бъдат предприети особено за "страни, членки на ЕС, с доказан двойствено дискриминационен подход към страната ни".

"Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки. Убедени сме, че ще бъде абсолютна несправедливост, ако не бъде приета страната ни в Шенген, и ние, представителите на големия индустриален бизнес, мениджъри и работодатели, заставаме с целия си авторитет зад искането за премахване на това несправедливо отношение към България и към българската икономика", категорични са големите индустриалци на България.

Под ръководството на чешкото председателство на 8 декември се очаква Съветът по правосъдие и вътрешни работи да гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство без контрол на вътрешните граници.

Европейската комисия вече призова Съвета да вземе без по-нататъшно забавяне необходимите решения, за да се даде възможност на България, Румъния и Хърватия да участват пълноправно в Шенгенското пространство. Срещу членството ни пък се обявиха Нидерландия и Австрия, като се очаква към тях да се присъедини и Швеция.