Непосредствено преди да бъде открито тазгодишното издание на "Виена Аутошоу" - голямото изложение на най-новите модели автомобили - австрийската статистическа служба съобщи интересни данни, предаде БТА.

През 2019 година са били регистрирани 330 000 нови автомобила, което е спад с 3,4 процента в сравнение с предходната година. Две трети от колите са регистрирани като фирмени автомобили. При частните покупки възрастта играе важна роля: две от три покупки са извършени от лица над 50 години. Купувачите над 70 години са 16 процента.

Особено отчетливо е спаднал интересът към автомобилите с дизелови двигатели - спадът е 9,8 процента. Закупените бензинови автомобили са с 4 процента по-малко. През миналата година делът на електромобилите е нараснал от два на близо три процента.

Автомобилите с ниска мощност се продават по-трудно от мощните автомобили, при моделите с мощност над 171 к.с. се наблюдава ръст от 14 процента. Продължава тенденцията за най-голямо търсене на вановете - 31,9 процента, следвани от класа на компактните коли - 24,7 процента. Най-голям е пазарният дял на "Фолксваген" с 16 процента, който обаче е със 7,5 процента по-нисък от миналата година.

Стагнират и продажбите на употребявани коли, затова пък с близо осем процента са нараснали продажбите на тежкотоварни автомобили, а с 11 процента - продажбите на трактори.

"Виена Автошоу 2020" се провежда от 16 до 19 януари в столицата на Австрия.