Косовското правителство реши днес да увеличи митата върху стоките от Сърбия със сто процента, предаде Танюг.

Министърът на търговията и индустрията Ендрит Шаля предложи увеличението, а премиерът Рамуш Харадинай го подкрепи.

В анализ на министерството, което предложи увеличението на митата върху стоки от Сърбия със 100 процента се посочва, че косовските производители се изправят пред различни "немитнически бариери в Сърбия", тоест косовските продукти не могат да отидат на сръбския пазар.

Добавя се, че "търговските бариери" с Босна са същите като със Сърбия.

Никой не може да продава свои продукти на косовския пазар като същевременно предотвратява продажбата на косовски стоки на своя пазар, изтъква министерството в предложението за увеличение на митата със 100 процента.

 Електронното издание на водещия белград ежедневник Telegraf тълкува решението на косовските власти за увеличаване на митата за внос на сръбски стоки в страната на 100% като започването на търговска война. 

Изданието привежда и пост в социалната мрежа "Туитър" от косовския вицепремиер Енвер Ходжай. "Сърбия продължава агресивната си кампания срещу Косово на международната сцена. Това подкопава процеса на нормализиране. За да защити жизнените си интереси, правителството на Косово реши да увеличи на 100% митата за внос. Скоро ще бъдат обявени и допълнителни мерки", написа на свой ред Ходжай. 

Правителството на Косово трябва да незабавно да анулира решението си за въвеждане на мита в размер на 100 процента за стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина. Това се казва в изявление на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, съобщи ТАСС.

В документа се казва, че въведените мита са в нарушение на Споразумението между страните от Централна Европа за свободна търговия (ЦЕФТА) и противоречи на духа на Споразумението между Косово и ЕС за асоцииране и стабилизиране.