Президентът на САЩ разкритикува приетия от Конгреса пакет за подпомагане на пострадалите във финансово отношение от пандемията американци и намекна, че може да му наложи вето, предаде ДПА.

Доналд Тръмп публикува в "Туитър" видео, в което поиска законодателите да направят промени в законопроекта, предвиждащ помощи в размер на около 900 милиарда долара и каза, че може да не го подпише, ако не бъдат направени такива.

Той нарече законопроекта "позор" и поиска да бъдат премахнати "непотребните и разточителни" клаузи в документа, дълъг над 5000 страници.

По думите му спасителният пакет включва твърде много помощи за чужди страни и не отговаря достатъчно на нуждите на американците.

"Изпратете ми подходящ законопроект, защото в противен случай следващото правителство ще трябва да отпуска пакет от помощи срещу Covid-19, а може аз да съм следващото правителство", каза Тръмп.

Според президента еднократните помощи за повечето американци трябва да бъдат увеличени от сегашните 600 долара на 2000 долара.

Дългоочакваният спасителен план бе приет от Конгреса в понеделник с голямо мнозинство. Ако Тръмп му наложи вето, Конгресът може да го преодолее с мнозинство от две трети. Но тъй като наближава коледната ваканция, не е ясно дали законодателите ще имат време да го направят.