Не съм много позитивно настроен като изхождам от моя опит. Това каза в интервю за 3е-news Илиян Илиев, председател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Варна. Той разказа през какви перипетии е преминал, докато изгради фотоволатици на покрива на вилата си на балкона в дома си, за възможностите всяко семейство да изгради своя собствена соларна инсталация, да намали сметки си за ток, да организира домакинството си по съвсем друг начин и дори да печели от това, защото тази инвестиция е много по-добра, ако просто държите парите си в банка. Стига, обаче, да ги няма административните пречки по инсталирането, но най-вече по управлението на фотоволтаик за собствени нужди, а все още отварянето на пазара за домакинствата се случва твърде бавно, дори изглежда невъзможно.

Според Илиев, са нужни само две неща- въвеждане на понятието производител-консуматор и Net metering, който да изравнява, това което ползвате в дома и това, което прехвърляте към електроенергийната мрежа.

В Планът за възстановяване са заложени мерки за насърчаване на подочни инициативи, но Илиян Илиев смята, че той има по-скоро декларативен характер. По неговите думи, най-големият проблем за едно домакинство да си сложи ВЕИ са административните тежести не толкова при инсталирането, а след това при експлоатирането, защото никой от политиците не иска да погледне какво се случва след инсталирането.

3е-news.net

Илиев припомня, че в началото е имало пълен бойкот срещу соларните инсталации от страна на електроразпределителните дружества. Сега те разбраха, че им пада себестойността по преноса на тока, ако купуват ток от регионални източници. В момента всички, които се занимават с доставка на ток бясно предлагат оферти да инсталират мощности и да ги вържат към мрежата. "Но те са се фокусирали също върху малките бизнеси до 30 KW и отново обръщат гръб на домакинствата. Никой не пипа закона за малките. И когато всъщност си инсталирате фотоволтаик и го вържете в мрежата, попадате в месомелачка", казва специалистът.

Напоследък ситуацията се е облекчила, но бюрокрацията остава. "Веднъж в годината подавате данни към Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Един път в годината подавате данни към фонд "Сигурност на Електроенергийната Система". Ако случайно пропуснете да внесете вноски, които са жълти стотинки, глобите са направени за големи фирми и започват от 3000 лева. Като направите 1 MW трябва да подадете документи да ви лицензират за това, че е от ВЕИ, за да може ако има преференциална цена, да ви го изкупуват на преференциална цена.

С енергийното дружество правим два пъти едно и също нещо. Данните, които подавам постъпват в мрежата, подава ги и енергийното дружество, че са ги получили от мен в мрежата", обяснява процедурата Илиян Илиев. "Няма нужда от излишна бюрокрация. Дори в Румъния ги няма тези неща", възмущава се специалистът.

Какво е решението?

На първо място да се обособи в закона самостоятелна единица - производител-консуматор. В тази категория да влязат всички, които ще си сложат фотоволтаици за собствени нужди. На второ място да се въведе и т.нар. Net metering, което означава отчитането да става един път в годината. Сега всеки месец като притежател на фотоволтаична инсталация трябва да ходите в енергийното дружество да подписвате протоколи и всеки месец да издавате фактура.

Аз всеки месец получавам фактура за пренос на енергия от порядъка на 20 стотинки за това, че не съм я използвал и съм я прехвърлил в мрежата. Мога да ги платя в кеш или по банков път, но банката ще ми вземе 2-4 лева за превод. Превод на гише мога да направя само в техни центрове. Аз съм към ЕнергоПро т.е трябва да отида в Шумен или Варна да платя тези стотинки. А някъде в базата данни стои колко енергия съм произвел и консумирал.

В края на годината има баланс, може да се окаже, че може да доплатите или енергото да ви доплати. Отчитането с Net metering става много по-лесно, дори автоматично. Енергийното дружеството може да ви предложи, ако сте натрупали някакъв кредит и сте произвели повече отколкото сте консумирали, да ви го прехвърлят за следващата година. Консумацията е по-голяма, рано или късно ще изконсумирате енергията, която фотоволтаикът е произвел. Когато той произвежда най-много вие може да не сте вкъщи и трупате този ток, докато вечер консумирате повече, а няма слънце. Или пък зимата, когато ви трябва повече ток, слънцето не стига, а лятото, когато слънцето е в излишък не ви трябва толкова много ток. Net metering-ът балансира.