КНСБ настоява през следващите 18-20 месеца минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната за страната 1700 лв., като според синдиката това са напълно постижими цели. Това посочиха на пресконференция в КНСБ президентът на синдиката Пламен Димитров и директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев.

Според синдиката минималната заплата от догодина трябва да стане поне 700 лева.

Експертите обясниха, че тази искания са напълно постижими, като една по-гъвкава политика по отношение на минималната работна заплата дава различни вариантите на достигане на тези нива.

При първия вариант - при двустепенно увеличаване на минималното възнаграждение, ще са необходими темпове от порядъка на 14,7 - 14,3 процента през следващите две години, за да се постигне това ниво. Любен Томев припомни, че като се върнем назад в годините, тези темпове не са изключение - през 2001 г. има 16 на сто ръст, през 2002 г. -14, 9 на сто, 2005 г. - 25 на сто и през 2008г, 2013г., 2016 също подобни темпове на нарастване на минималната заплата. Рискове по отношение на фиска няма, заяви експертът. Според него дори ще има стимулиращ ефект по отношение на данъчните приходи и социалноосигурителните вноски.

При друг вариант, на три стъпки, темповете биха били по-ниски с възможност за отлагане на увеличението от 1 март догодина, а не от 1 януари, с втора стъпка от септември и трета стъпка през 2022 година през пролетните месеци.

Данните на синдиката сочат, че едва 30 процента от българите получават работна заплата на нивото на средна или по-висока от нея.

Продължава и поляризацията по отношение на доходите - през 2018 г. доходите на 20-те процента най-богати са 7.7 пъти над тези на 20-те процента най-бедни, а през 2019 този показател се повишава на до 8.1 пъти.

КНСБ даде положителна оценка на представените вчера от правителството допълнителни социално-икономически мерки. Според лидера на синдиката Пламен Димитров до края на година да бъдат предприети още мерки за подпомагане, независимо от тяхната цена.

КНСБ настоява действието на мярката "60 на 40" да бъде удължено след септември, пенсионерите да получават по 50 лева към пенсиите до края на годината и да бъде разширен обхватът на хората, които получават помощи за отопление през зимата. По последни данни на КНСБ издръжката на живота на човек от 4-членно домакинство е 626 лева на месец.

 "Издръжката на живота през второ тримесечие на лице от 4-членно домакинство 626 лева, с лек спад на необходимите средства за издръжка, с около 3 лв. спрямо декември миналата година и с около 13 лв. на 4-членно домакинство в размер в момента на намаление, имам предвид, спрямо декември миналата година в размер на 2 504 лева. Основната причина, сигурно се сещате, е намалението на цената на газа", коментира Димитров.