Европейската комисия (ЕК) ще предложи финансиране на по-бедните страни-членки да избират своя собствен енергиен микс. Причината е, че ЕС се стреми към сделка през тази седмица за по-строгата цел за намаляване на емисиите на парникови газове. Това показват документите за срещата на лидерите на Общността на 10 и 11 декември, с които са се запознали агенция "Ройтерс" и Euractiv.

За да се осъществи планът за емисиите и да се достигане беземисионна икономика през 2050 г., ЕК казва, че общността трябва да намали нетните си емисии поне с 55% до 2030 г., спрямо нивата от 1990 г. Настоящата цел на ЕС за 2030 г. е за намаляване с 40 на сто.

Лидерите от 27-те страни от ЕС трябва да одобрят новата цел единодушно по време на срещата на върха в четвъртък и петък.

3e-news.net

В документа се заявява, че страните могат да "изберат най-подходящите технологии" за намаляване на емисиите - формулировка, насочена към държави като България, Чехия, Румъния, Словакия и Полша, които са потърсили гаранции, че ще могат да използват ядрената енергия или природен газ за ограничаване на емисиите.