Заводите в Китай, опитващи се да отворят отново след блокирането на икономиката от коронавируса, са изправени пред нова заплаха. Става дума за американския контрол срещу болестта, който може да наруши потока на микрочипове и други компоненти, информира Асошиейтед прес и БТА.

Шокът заплашва да осуети усилията на управляващата Комунистическа партия да съживи втората по големина икономика в света, след като обяви победа над епидемията. Това би засилило натиска върху глобалната бизнес активност, в момент когато западните страни затварят работни места, ограничават пътувания и призовават потребителите са си стоят вкъщи, отбелязва АП.

Китайските производители правят над 80 процента от смартфоните Епъл (Apple), Самсунг (Samsung) и други марки, половината от персоналните компютри в света, голям дял от домакинските електроуреди, както и още стоки. Само че се нуждаят от американски чипове и други важни компоненти.

Не ясно как точно американските антикоронавирусни ограничения могат да засегнат търговията. Засега контрол се прилага за пътуващите хора, не за стоките. Фабриките в САЩ работят, но по данни на Националната федерация на независимия бизнес 39 процента от 300 компании, които тя е проучила, вече страдат от смущения в доставките.

Продължително нарушаване на активността в САЩ вероятно ще предизвика смущения и в промишлената активност в Китай, предупреждава Дарън Тей, анализатор на риска във Фич сълюшънс (Fitch Solutions).

Пекин вече смекчава контрола, оставил празни и тихи улиците и изпратил шокови вълни из глобалната икономика. Производителите възстановяват веригите за доставки - мрежи от хиляди доставчици на авточасти, микрочипове и други компоненти.

Властите твърдят, че стоманодобивът и други държавни сектори почти са се върнали към нормалната си дейност. Условията обаче са по-несигурни за малките частни компании, които са икономическият двигател на Китай и произвеждат дрехи, играчки и други потребителски стоки. Много работят само на частица от оборотите си или са затворени поради липса на материали и служители.

Смартфоните вероятно ще бъдат най-тежко засегнати, тъй като се слобяват в Китай и зависят от различни доставчици, според компанията Ай Ди Си (IDC).

Германия, Япония и Южна Корея също доставят микропоцесори и други компоненти за смартфони, но най-напредналите производители на чипове са американски, отбелязва АП.