Китайското финансово министерство съобщи днес, че ще замрази допълнителните мита върху произведените в САЩ автомобили и авточасти за три месеца от първи януари догодина, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Правителството временно ще отмени митата от 25 процента за 144 американски автомобила и автомобилни части и 5-процентните мита за 67 автомобилни части между 1 януари и 31 март 2019 година, уточни министерството на сайта си.

Министерството на финансите също така се надява Китай и САЩ да ускорят преговорите за премахването на всички допълнителни мита, които взаимно си наложиха.

Китайският президент Си Цзинпин и Доналд Тръмп се споразумяха по-рано този месец в Аржентина за 90-дневно примирие в търговската война, за да дадат време за преговори между двете най-големи световни икономики.

По-рано тази година САЩ наложиха мита върху вносни китайски стоки за над 250 милиарда долара. Китай отговори с мита върху американски внос за 110 милиарда долара, включително коли, самолети и соя.

Преди примирието Тръмп заплашваше да увеличи сегашните мита и да наложи мита на останалия китайски внос в САЩ, който общо е над 500 милиарда долара годишно.