Китай стартира процедура срещу САЩ в Световната търговска организация. Причината за това са въведените от Вашингтон ограниченията върху износа на чипове, пише Ройтерс. Решението на Белия дом саботира китайския бизнес, твърди Пекин.

Съединените щати приеха широкообхватен набор от разпоредби, насочени към спиране на китайската полупроводникова индустрия. Наложени са набор от ограничения, които спъват производството на чипове по независим дизайн и ограничават вноса на най-мощните и съвременни полупроводници.

Китай смята, че това поведение пречи на честната конкуренция и противоречи на принципите за свободен пазар, изповядвани от СТО.

"Китай предприема правни действия в рамките на СТО като необходим начин за защита на законните ни интереси", се казва в изявление на китайското министерство на търговията, предадено от дипломатическата му мисия в Женева.

Той добави, че ограниченията на САЩ "застрашават стабилността на глобалните промишлени вериги за доставки".

Офисът на търговския представител на САЩ не отговори на исканията на Ройтерс за коментар. Говорител на СТО отказа коментар.

Преди около 3 години властите в САЩ решиха да саботират Huawei чрез административни ограничения. Това стана, точно когато Huawei измести американската компания Apple и се превърна в световен лидер.

Сега Белият дом се опитва допълнително да ограничи износа към чипове за Китай, подкопавайки технологичния сектор на страната. Той заема водещо място в различни сектори. Китайски компании заемат водещо място в създаването на потребителска електроника, като смартфони, таблети, компютри, дронове и други.

В началото на този месец Световната търговска организация подкрепи Китай в иск срещу Вашингтон относно митата на металите. Съединените щати отхвърлиха констатациите на СТО.