През 2016 година Китай за първи път позволи на компании да обявят банкрут, за да преструктурират дълговете си. Но това се оказа само началото на вълна от фалити.

През 2018 година в страната бяха регистрирани рекордно число фалити заради дългове от 119 милиарда юана. Днес прогнозите са ситуацията да продължи да се влошава и през 2019 година, пише Bloomberg.

Вече има два крупни инвеститора, които просрочиха датата на плащания по свои дългове. Това създава условия за лавина от корпоративни банкрути и подчертава рисковете, които съществуват на китайския дългов пазар.

Първата инвестиционна компания с проблеми стана China Minsheng Investment Group.Последва я Шанхайският финансов холдинг, който трябваше да изплати подобна сума на 29 януари, но това така и не се случи. И в двата случая стявя дума за големи инвеститори ,които набавят парите си от пласиране на облигации и изплащат дълговете си с лихва.

Все още подобни случаи не са сериозна заплаха за мощната китайска икономика, но проблемите идват от предизвикани от тях проблеми. Властите вече обявиха ,че ще ограничат наливането на пари в икономиката и това доведе до проблеми с рефинансирането на задълженията на стотици китайки компании.