Китай категорично се противопоставя на решенията на Великобритания, ЕС и САЩ да наложат санкции на компаниите му поради свързани с Русия причини, съобщи търговското министерство, цитирано от Ройтерс.

Администрацията на Байдън обяви нови търговски ограничения върху 93 компании от Русия, Китай, Турция, ОАЕ, Киргизстан, Индия и Южна Корея за това, че подкрепят руската инвазия в Украйна.

ЕС одобри в сряда собствен пакет от радикални мерки срещу Русия, включително и срещу някои китайски фирми и една базирана в Хонконг компания. Обявените пък в четвъртък рестриктивни мерки от Великобритания обхващат и санкции върху три китайски електронни компании.

"Китай ще защитава решително легитимните права и интереси на китайските компании", обяви търговското министерство в три комюникета на уебсайта си, съобщава БТА.

Последният пакет санкции има за цел да попречи на фирми в целия свят да заобикалят вече приети мерки, целящи да попречат на Москва да се снабдява с военна техника или оборудване, необходимо за попълване на запасите от боеприпаси и други военни стоки.

В събота (24 февруари) се навършиха две години от руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

Китай предупреди ЕС и Великобритания, че мерките ще имат "отрицателно влияние" върху икономическите и търговски връзки, но не използва тази фраза в заявлението си по адрес на САЩ.